Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Szybke brownie

November12

Listopad to bez wątpienia miesiąc czekolady – przynajmniej dla mnie(-: Nawet wyrzuty sumienia po zjedzeniu blaszki mocno czekoladowego brownie są dużo mniejsze niż w innych miesiącach. Najgorsze jednak jest to, że po 2 – 3 dniach znowu przychodzi ochota na czekoladowe co nieco, więc ja się pytam: jak tu żyć?

Przepis bardzo prosty i faktycznie szybko się je robi. Brownie jest mocno wilgotne w środku (jeśli zachowamy odpowiednio krótki czas pieczenia) oraz chrupkie z zewnątrz. Przepis pochodzi oczywiście od mistrzyni szybkiej kuchni Nigelli Lawson z książki “Kuchnia przepisy z serca domu”. Polecam.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 300 g jasnego cukru muscovado
  • 75 g kakao, przesianego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • ok. 150 g czekolady mlecznej, posiekanej na kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzałka góra dół).
Na małym ogniu roztapiamy masło. Gdy będzie już płynne wsypujemy cukier i mieszamy drewnianą łyżką, nadal na małym ogniu, by składniki lepiej się połączyły.
Do miski przesiewamy kakao, mąkę, sodę (ponieważ nie znoszę zapachu sody, zastępuję ją proszkiem do pieczenia: tutaj 1,5 łyżeczki) i szczyptę soli.
Te suche składniki przesypujemy do masła w rondlu i mieszamy (masa jest dosyć sucha i na tym etapie niezbyt dokładnie wymieszana). Zdejmujemy z ognia.

W drugiej misce trzepaczką ubijamy całe jajka z ekstraktem waniliowym, które następnie przelewamy do masy w rondlu. Lekko mieszamy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową blachy ( najlepiej kwadratowej o boku 25 cm lub prostokątnej o wymiarach 30x20x5). Wyrównujemy łopatką.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20 – 25 minut. Ciasto będzie miało upieczony wierzch, ale patyczek włożony w środek będzie obklejony.
Po tym czasie formę z ciastem wyjmujemy,  studzimy na kratce, a następnie kroimy na kawałki. Oprószamy cukrem pudrem.
Brownie można przechowywać zamknięte w hermetycznym pojemniku do 5 dni.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: