Szynka pieczona
Dzisiaj, po długiej przerwie, proponuję przepis na wyśmienitą pieczoną szynkę. Z powodzeniem może znaleźć się na Waszym świątecznym stole, ponieważ jest aromatyczna, miękka i soczysta. Smacznego.
Składniki:
- 1,5 – 2 kg szynki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziaren jałowca
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- ok. 5 łyżeczek dżemu malinowego
- 1 cebula
- 2-3 winne jabłka
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta cynamonu
- 4 liście laurowe
Szynkę przygotowujemy dzień wcześniej i na całą noc wstawiamy do lodówki. Ząbki czosnku miażdżymy lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz kminkiem. Szynkę, od strony gdzie jest więcej tłuszczu nacinamy w kratkę. Całe mięso smarujemy przygotowanymi ziołami z czosnkiem. Następnie związujemy mocno szynkę nicią, wkładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy mięso i smarujemy dżemem malinowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ze wszystkich stron obsypujemy mięso pieprzem, cynamonem oraz chili. Jabłka kroimy na ćwiartki. Cebulę w plastry. W rękawie do pieczenia układamy kolejno: połowę jabłek, połowę cebuli, mięso, liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamykamy rękaw i robimy w nim niewielką dziurkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości tj. około 2 godzin (w zależności od wagi mięsa). Gdy szynka wystygnie usuwamy nici. Aby mięso było miękkie i soczyste musimy mu dać odpocząć, nie należy go kroić zaraz po wyjęciu z piekarnika tylko musimy odczekać około 10 minut.