Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Szynka pieczona

April12

Dzisiaj, po długiej przerwie, proponuję przepis na wyśmienitą pieczoną szynkę. Z powodzeniem może znaleźć się na Waszym świątecznym stole, ponieważ jest aromatyczna, miękka i soczysta. Smacznego.

Składniki:

  • 1,5 – 2 kg szynki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren jałowca
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 5 łyżeczek dżemu malinowego
  • 1 cebula
  • 2-3 winne jabłka
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 4 liście laurowe

Szynkę przygotowujemy dzień wcześniej i na całą noc wstawiamy do lodówki. Ząbki czosnku miażdżymy lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz kminkiem. Szynkę, od strony gdzie jest więcej tłuszczu nacinamy w kratkę. Całe mięso smarujemy przygotowanymi ziołami z czosnkiem. Następnie związujemy mocno szynkę nicią, wkładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy mięso i smarujemy dżemem malinowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ze wszystkich stron obsypujemy mięso pieprzem, cynamonem oraz chili. Jabłka kroimy na ćwiartki. Cebulę w plastry. W rękawie do pieczenia układamy kolejno: połowę jabłek, połowę cebuli, mięso, liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamykamy rękaw i robimy w nim niewielką dziurkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości tj. około 2 godzin (w zależności od wagi mięsa). Gdy szynka wystygnie usuwamy nici. Aby mięso było miękkie i soczyste musimy mu dać odpocząć, nie należy go kroić zaraz po wyjęciu z piekarnika tylko musimy odczekać około 10 minut.

Email will not be published

Website example

Your Comment: