Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami

January14

Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami jedliśmy ostatnio w restauracji “Miód i malina” na Grodzkiej. Były pyszne! Nie minął tydzień a nas znowu naszła ochota na makaron. No i stało się(-:

Danie proste, aczkolwiek trzeba uważać, by nie rozgotować makaronu. Ja użyłam zielonych tagliatelle, bo oprócz tego, że pięknie wyglądają równie dobrze smakują. Sos zrobiłam na bazie śmietanki kremówki. Wystarczy 30 minut, by mieć gotowy obiad(-: Gorąco polecam!

Składniki dla 2-3 osób:

  • makaron tagliatelle ok. 400 g
  • 2 łyżki oliwy
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 pokrojona w plasterki cebula
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • ok. 200 g ugotowanych krewetek
  • suszone peperoncino lub chilli
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g sera dojrzewającego ( u mnie Limburger)

Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Podczas robienia sosu gotujemy go al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulkę a następnie dodajemy czosnek. Pilnujemy, by się nie przypalił.
Wrzucamy umyte listki szpinaku, które od czasu do czasu mieszamy i podsmażamy. Dodajemy obrane krewetki, podsmażamy około minuty i zalewamy wszystko śmietanką. Doprawiamy do smaku peperoncino, solą i pieprzem.  Gdy śmietanka zawrze dodajemy pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z naszym sosem. Mieszamy delikatnie i wykładamy na talerze. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: