Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta daktylowa

February7

Po jakże dÅ‚ugiej nieobecnoÅ›ci powoli odnajdujÄ™ siÄ™ w mojej kuchni(-: Na poczÄ…tek przepis na przepysznÄ… tartÄ™ daktylowÄ….  RobiÅ‚am jÄ… pierwszy raz, ale już wiem, że trafi na listÄ™ moich ulubionych wypieków! BÄ™dÄ™ do niej wracać, bo jest bardzo prosta w wykonaniu i powala swoim smakiem – no chyba, że ktoÅ› nie lubi daktyli.

Ciasto jest bardzo kruche i w poÅ‚Ä…czeniu z kremem mascarpone przeÅ‚amanym pomaraÅ„czowÄ… nutkÄ… daje wspaniaÅ‚y efekt. Przepis z miesiÄ™cznika “Kuchnia”. Palce lizać! Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mÄ…ki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g masÅ‚a

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 6 Å‚yżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • sok z 1 pomaraÅ„czy
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki

Oraz:

  • 200 g daktyli
  • kilka Å‚yżek dżemu pomaraÅ„czowego

Na stolnicy zagniatamy mÄ…kÄ™ z cukrem pudrem i kawaÅ‚kami masÅ‚a. Wyrabiamy do chwili aż masa bÄ™dzie przypominać kruszonkÄ™. Dodajemy żółtka i znowu zagniatamy. Wyrabiamy ciasto – musi być zwarte i jednolite. WkÅ‚adamy do lodówki (owiniÄ™te w foliÄ™) na okoÅ‚o 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwaÅ‚kowujemy na okoÅ‚o 1/2 cm. Przenosimy je do wysmarowanej masÅ‚em formy, którÄ… dokÅ‚adnie wylepiamy ciastem. Pieczemy tartÄ™ okoÅ‚o 15 minut w 180 st. na zÅ‚oty kolor.
W międzyczasie robimy masę. Mascarpone ucieramy krótko z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok. Gdy składniki się połączą dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na podpieczony spód z ciasta. Na wierzchu układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Następnie smarujemy wierzch dżemem pomarańczowym.
Ciasto podajemy z ubitą śmietaną 30% zakwaszoną sokiem z limonki oraz z dżemem pomarańczowym wymieszanym ze skórką z limonki.
Z podanej iloÅ›ci skÅ‚adników wyjdzie wiÄ™cej ciasta, dlatego z reszty możemy upiec maÅ‚e ciasteczka – o czym opowiem w nastÄ™pnym moim wpisie.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized
A¿ 2 komentarzy! to

“Tarta daktylowa”

  1. On April 1st, 2012 at 11:32 am Grzes Says:

    zaraz wyciÄ…gam z piekarnika :)
    ale musiaÅ‚a siÄ™ piec dużo dÅ‚użej niż 15min….

  2. On April 1st, 2012 at 3:42 pm ania Says:

    No nie Grzesiu, nie wierze, to naprawdę ty? Mam nadzieje, że mimo dłuższego pieczenia tarta się udała i była tak pyszna jak ta, którą jadłeś u nas(-: pozdrawiamy serdecznie!

Email will not be published

Website example

Your Comment: