Tarta daktylowa
Po jakże dÅ‚ugiej nieobecnoÅ›ci powoli odnajdujÄ™ siÄ™ w mojej kuchni(-: Na poczÄ…tek przepis na przepysznÄ… tartÄ™ daktylowÄ…. RobiÅ‚am jÄ… pierwszy raz, ale już wiem, że trafi na listÄ™ moich ulubionych wypieków! BÄ™dÄ™ do niej wracać, bo jest bardzo prosta w wykonaniu i powala swoim smakiem – no chyba, że ktoÅ› nie lubi daktyli.
Ciasto jest bardzo kruche i w poÅ‚Ä…czeniu z kremem mascarpone przeÅ‚amanym pomaraÅ„czowÄ… nutkÄ… daje wspaniaÅ‚y efekt. Przepis z miesiÄ™cznika “Kuchnia”. Palce lizać! Polecam!
Składniki na ciasto:
- 300 g mÄ…ki
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- sok z 1 pomarańczy
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
Oraz:
- 200 g daktyli
- kilka łyżek dżemu pomarańczowego
Na stolnicy zagniatamy mÄ…kÄ™ z cukrem pudrem i kawaÅ‚kami masÅ‚a. Wyrabiamy do chwili aż masa bÄ™dzie przypominać kruszonkÄ™. Dodajemy żółtka i znowu zagniatamy. Wyrabiamy ciasto – musi być zwarte i jednolite. WkÅ‚adamy do lodówki (owiniÄ™te w foliÄ™) na okoÅ‚o 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwaÅ‚kowujemy na okoÅ‚o 1/2 cm. Przenosimy je do wysmarowanej masÅ‚em formy, którÄ… dokÅ‚adnie wylepiamy ciastem. Pieczemy tartÄ™ okoÅ‚o 15 minut w 180 st. na zÅ‚oty kolor.
W międzyczasie robimy masę. Mascarpone ucieramy krótko z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok. Gdy składniki się połączą dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na podpieczony spód z ciasta. Na wierzchu układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Następnie smarujemy wierzch dżemem pomarańczowym.
Ciasto podajemy z ubitą śmietaną 30% zakwaszoną sokiem z limonki oraz z dżemem pomarańczowym wymieszanym ze skórką z limonki.
Z podanej iloÅ›ci skÅ‚adników wyjdzie wiÄ™cej ciasta, dlatego z reszty możemy upiec maÅ‚e ciasteczka – o czym opowiem w nastÄ™pnym moim wpisie.
zaraz wyciÄ…gam z piekarnika
ale musiaÅ‚a siÄ™ piec dużo dÅ‚użej niż 15min….
No nie Grzesiu, nie wierze, to naprawdę ty? Mam nadzieje, że mimo dłuższego pieczenia tarta się udała i była tak pyszna jak ta, którą jadłeś u nas(-: pozdrawiamy serdecznie!