Tarta limonkowa z żurawinami i mascarpone
Ze wszystkich ciast najbardziej lubię wszelkiego rodzaju tarty, zarówno słodkie jak i słone. Chyba nie ma takiej, która by mi nie smakowała. Oto przepis na kolejną pyszną tartę na wspaniałym kruchym cieście z lekkim kremem mascarpone o świeżym smaku limonki. Oprócz niesamowitego smaku – świetnie się prezentuje(-:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 40 g cukru
- 150 g masła
Krem:
- 250 g mascarpone
- sok i skórka otarta z dwóch limonek
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 ml ubitej śmietany kremówki
- 200 g suszonych żurawin
Dekoracja:
- plasterki limonki
- cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 – 28 cm. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki (ja robię ciasto wieczorem i trzymam w lodówce cała noc). Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ciasto przez około 25 minut – ciasto ma być podpieczone ale jeszcze nie złote. W tym czasie robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i ze skórką z limonek, z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami. Na samym końcu całość łączymy z ubitą śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy przez kolejne 30 minut. Tartę studzimy i dekorujemy resztą żurawin oraz plasterkami limonki. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Przepis pochodzi z miesięcznika “Kuchnia”.