Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta pomarańczowa

April18

Uwielbiam tarty, są niewątpliwie numerem jeden wśród wypieków. Kruche ciasto w połączeniu z pomarańczowym kremem daje niesamowity efekt. Przepis pochodzi z niezawodnej książki “Tarteletki i tarty” Sarah Banbery. Musicie koniecznie wypróbować!

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 390 ml śmietanki kremówki np. 30 %
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy i sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki wody pomarańczowej (dowolnie)

Do przybrania:

  • drobno starta skórka z pomarańczy lub plastry pomarańczy ugotowane w wodzie z cukrem
  • cukier puder

Formę do tart o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy masło i rozcieramy w rękach, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
Następnie wbijamy żółtko i dosypujemy startą skórkę z pomarańczy. Wlewamy niewielką ilość zimnej wody i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy koło o średnicy kilka centymetrów większej od naszej formy. Ciasto ostrożnie przekładamy do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze oraz boki. Do środka wkładamy pergamin oraz fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, grzałka góra – dół bez termoobiegu.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i pieczemy tartę przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie ostrożnie usuwamy fasolki i pieczemy jeszcze przez kolejne 5 minut.

W tym czasie robimy masę: w misce ucieramy z cukrem całe jajko i żółtka.
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Przelewamy do kogla mogla i ubijamy.
Dodajemy sok z pomarańczy oraz wodę pomarańczową, wsypujemy skórkę. Starannie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy i smarujemy dżemem a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.

Gotową masę wylewamy na dżem i pieczemy 40-45 minut. Dekorujemy startą skórką z pomarańczy lub plasterkami pomarańczy oraz posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na zimno.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: