Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z figami i winogronami

October15

Gdy przeglądałam moje zasoby kulinarne trafiłam na ciekawy przepis na tartę z figami i winogronami. I pewnie nie byłoby nic w nim ciekawego, gdyby nie fakt, że owoce zatopione są w pysznej masie migdałowej a samą tartę podaje się z serem pleśniowym. Chyba nie muszę mówić, że  ostry smak sera wspaniale współgra ze słodkimi, dojrzałymi figami…

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki + trochę do podsypania ciasta
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2  żółtka
  • 75 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na masę migdałową:

  • 1/4 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 obranych i uprażonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • olejek migdałowy

Ponadto:

  • 2-3 duże figi
  • kiść czarnych winogron
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • masło do smarowania formy
  • 10 dag sera pleśniowego
  • ok. 4 łyżki gęstej śmietany

Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier i sól. Starannie mieszamy tworząc kopczyk. W środku kopczyka robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno być miękkie i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią i schładzamy przez minimum 30 minut.

Robimy masę migdałową: miksujemy 1/4 szklanki cukru z masłem. Dodajemy jajko (powinno być w temp. pokojowej) i znów dokładnie miksujemy. Migdały mielimy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do masy (ja kupuję już zmielone migdały, które prażę na suchej patelni). Następnie do masy dodajemy także mąkę, sól i kilka kropli olejku migdałowego. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie miksujemy.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki.  Oddzielamy ok. 1/5 ciasta i odkładamy. Resztę rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim wysmarowaną formę – o średnicy ok. 23 cm. Na cieście rozprowadzamy masę migdałową a na niej w układamy pokrojone  owoce – winogrona kroimy na pół i usuwamy z nich pestki, figi na 6 cząstek. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 30-40 minut, aż do zrumienienia.

Tartę podajemy z  serem pleśniowym wymieszanym ze śmietaną. Smacznego!

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: