Tarta z gruszkami i kozim serem
Myślę, że połączenie gruszki z serem kozim jest rewelacyjne samo w sobie. Do tego dochodzi jeszcze kruche ciasto z wyczuwalnymi, chrupkimi orzechami. Idealne trio(-:
Taka prosta, jesienna tarta – gorąco polecam.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- sól
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- odrobina masła do wysmarowania formy
Składniki na nadzienie:
- 3-4 gruszki
- 150 g sera koziego lub pleśniowego np. gorgonzoli
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka porto
- listki z 2 gałązek tymianku lub suszony tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru
Mąkę, orzechy, szczyptę soli zagniatamy z masłem, tak by powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i ponownie wyrabiamy. Wlewamy zimną wodę i energicznie zagniatamy, aby powstało zwarte ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt koła, tak aby pasowało wielkością do formy (ja użyłam formy do tart o średnicy 23 cm). Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy, spód nakłuwamy widelcem. Tartę owijamy folią lub wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę wyjmujemy z lodówki, spód przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy ryż lub fasolę, aby go obciążyć. Pieczemy przez 15 minut. Usuwamy papier i fasolę i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut, tak aby tarta nabrała lekko złotego koloru.
Gruszki kroimy w cienkie plastry. Pokruszony ser kozi lub pleśniowy mieszamy z mascarpone, porto i tymiankiem. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, na nim układamy plastry gruszek, całość oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz cukrem.
Pieczemy 15-20 minut, do czasu aż wierzch się lekko skarmelizuje. Smacznego!
Przepis lekko zmodyfikowany z miesięcznika “Kuchnia”.
Rewelacyjny przepis! Pyszność o bardzo ciekawej mieszance smaków