Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z gruszkami i kozim serem

September20

Myślę, że połączenie gruszki z serem kozim jest rewelacyjne samo w sobie. Do tego dochodzi jeszcze kruche ciasto z wyczuwalnymi, chrupkimi orzechami. Idealne trio(-:
Taka prosta,  jesienna tarta – gorąco polecam.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • sól
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie:

  • 3-4 gruszki
  • 150 g sera koziego lub pleśniowego np. gorgonzoli
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżka porto
  • listki z 2 gałązek tymianku lub suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru

Mąkę, orzechy, szczyptę soli zagniatamy z masłem, tak by powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i ponownie wyrabiamy. Wlewamy zimną wodę i energicznie zagniatamy, aby powstało zwarte ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt koła, tak aby pasowało wielkością do formy (ja użyłam formy do tart o średnicy 23 cm). Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy, spód nakłuwamy widelcem. Tartę owijamy folią lub wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę wyjmujemy z lodówki, spód przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy ryż lub fasolę, aby go obciążyć. Pieczemy przez 15 minut. Usuwamy papier i fasolę i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut, tak aby tarta nabrała lekko złotego koloru.
Gruszki kroimy w cienkie plastry. Pokruszony ser kozi lub pleśniowy mieszamy z mascarpone, porto i tymiankiem. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, na nim układamy plastry gruszek, całość oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz cukrem.
Pieczemy 15-20 minut, do czasu aż wierzch się lekko skarmelizuje. Smacznego!
Przepis lekko zmodyfikowany z miesięcznika “Kuchnia”.

Jeden smaczny komentarz to

“Tarta z gruszkami i kozim serem”

  1. On May 4th, 2021 at 6:33 pm OLA Says:

    Rewelacyjny przepis! Pyszność o bardzo ciekawej mieszance smaków :)

Email will not be published

Website example

Your Comment: