Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z kremem advocaatowym

June4

Tą tartę robiłam już kilka razy, ale niestety zawsze dawałam ją komuś “w prezencie”, więc wybaczcie mi brak zdjęć środka(-: Miałam okazję jej spróbować i muszę przyznać, że jest pyszna.

Łatwa w wykonaniu i na prawdę robi wrażenie. Przepis z bloga Moje wypieki Gorąco polecam!

Składniki na spód:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy  i wykładamy nim natłuszczoną formę. Spód nakłuwamy widelcem.  Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy fasolę lub kulki ceramiczne, aby je obciążyć. Piekarnik nagrzewamy o 220ºC. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy dodatkowe 10 – 15 minut, do zrumienienia spodu. Formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem advocaatowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml advocaatu
  • 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej

Serek mascarpone miksujemy razem z  advocaatem  na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną białą czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.

Ponadto:

  • 4 – 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garstka podprażonych płatków migdałowych

Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzch wylewamy krem z advocaatem. Wkładamy do lodówki na 12 godzin a najlepiej na całą noc.
Przed samym podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy na tartę.  Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Najlepiej pasuje tutaj konfitura z czarnej porzeczki, której daję więcej niż w przepisie. Jej kwaśny smak przełamuje słodycz kremu a cała tarta jest boska(-:

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized
A 2 komentarzy! to

“Tarta z kremem advocaatowym”

  1. On April 3rd, 2015 at 7:55 pm Kunjeethu Says:

    Te proporcje to nebzardjiaj mi znany przeps na babeczki ( np Nigella Lawson) do ktf3rego dodano porzeczki ( cudna sprawa) zawierają masło, są miksowane, dlaczego nazwano je muffinkami? Nie mam pojęcia, co nie zmienia kaktu, że są śliczne!

  2. On May 6th, 2015 at 1:25 am Fresco Says:

    Lisko! Dzięki za superancki prpezis, zrobiłam, muffiny są boskie!Z podwf3jnej porcji zniknęła już połowa:) Zaglądam do Ciebie już czas jakiś i chciałam Ci napisać – WIELKIE DZIĘKUJĘ za inspiracje, pomysły na wiele pyszności! Pozdrawiam cieplutko:)

Email will not be published

Website example

Your Comment: