Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

February13

Sekretem tej tarty jest jej serowy, kruchy spód. Samo ciasto można przygotować dzień wcześniej i zawinięte w folię przechowywać w lodówce.

Oczywiście do farszu można użyć  innych składników np. ricotty, suszonych pomidorów czy szynki prosciutto. Przepis (troszkę zmodyfikowany) pochodzi z miesięcznika “Kuchnia”. Polecam!

Składniki na ciasto serowe:

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka

Składniki na farsz:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g sera feta
  • czarne oliwki
  • 4 – 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • tymianek

Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki. Dodajemy do niej masło, które siekamy drobno nożem oraz starty żółty ser. Następnie doprawiamy przyprawami i zagniatamy tak, aby powstało gładkie ciasto. Dodanie do ciasta żółtek spowoduje, że będzie ono miało miękkie brzegi. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (może być to forma do tarty lub prostokątna), dociskamy palcami i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
W tym czasie robimy farsz: 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą (dla leniwych: pomijamy nadziewanie pomidorków – kroimy je tylko na pół). Kładziemy je razem z pozostałymi pomidorkami (także przekrojonymi) na upieczonym spodzie ciasta. Puste miejsca posypujemy dodatkowo pokruszoną fetą. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, mąką, solą, pieprzem i rozlewamy między pomidorkami.  Dodajemy oliwki a na wierzch pokrojoną w piórka cebulkę. Zapiekamy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem (masa jajeczna musi się całkiem ściąć). Po upieczeniu posypujemy tymiankiem.

Email will not be published

Website example

Your Comment: