Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta ze szpinakiem i fetą

May27

Mam fazę na szpinak i ten tydzień można śmiało nazwać “szpinakowym” (-: Tę tartę robiłam już kilka razy. Jest ona bardzo dobrym poczęstunkiem dla gości. Wyróżnia się bardzo maślanym i kruchym spodem. Smacznego!

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego i pokrojonego na kawałki masła
  • 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 250 g młodego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 125 g fety
  • 50 g orzechów włoskich lub piniowych

Do miski wsypujemy mąkę z solą, dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż składniki będą przypominać zacierki. W tym momencie dodajemy gałkę oraz niewielką ilość zimnej wody i zagniatamy ciasto.  Wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy do rozmiaru formy do tart. Ciasto ostrożnie przekładamy do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.Przykrywamy ściereczką i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy tartę około 15-20 minut aż zacznie się rumienić. W tym czasie szpinak blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Odcedzamy go, wyciskamy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło z oliwą i lekko rumienimy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, mieszając,  aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Do szpinaku wlewamy jajka roztrzepane ze śmietanką i mieszamy.  Na dno tarty wsypujemy pokruszoną fetę. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy ok. 15 minut. Posypujemy orzechami i pieczemy kolejne 5 minut.

Email will not be published

Website example

Your Comment: