Tarta ze szpinakiem i fetą
Mam fazę na szpinak i ten tydzień można śmiało nazwać “szpinakowym” (-: Tę tartę robiłam już kilka razy. Jest ona bardzo dobrym poczęstunkiem dla gości. Wyróżnia się bardzo maślanym i kruchym spodem. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego i pokrojonego na kawałki masła
- 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
- zimna woda
Składniki na farsz:
- 250 g młodego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 125 g fety
- 50 g orzechów włoskich lub piniowych
Do miski wsypujemy mąkę z solą, dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż składniki będą przypominać zacierki. W tym momencie dodajemy gałkę oraz niewielką ilość zimnej wody i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy do rozmiaru formy do tart. Ciasto ostrożnie przekładamy do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.Przykrywamy ściereczką i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy tartę około 15-20 minut aż zacznie się rumienić. W tym czasie szpinak blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Odcedzamy go, wyciskamy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło z oliwą i lekko rumienimy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, mieszając, aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Do szpinaku wlewamy jajka roztrzepane ze śmietanką i mieszamy. Na dno tarty wsypujemy pokruszoną fetę. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy ok. 15 minut. Posypujemy orzechami i pieczemy kolejne 5 minut.