Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym

September2

Zupa krem z cukinii należy do moich ulubionych dań, choć szczerze powiedziawszy nie jestem zagorzałą miłośniczką zup. Gęsta, kremowa konsystencja oraz ser pleśniowy sprawiają jednak, że w sezonie letnim robię ją kilka razy.

Najbardziej smakuje mi, gdy jest posypana uprażonymi pestkami dyni lub orzechami(-:

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion drobiowy lub warzywny (około 2-3 szklanki )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki posikanego rozmarynu
  • 3 łyżki uprażonych pestek dyni lub ulubionych orzechów
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią

Cukinie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej najpierw cebulkę. Gdy będzie już szklista dodajemy czosnek i także podsmażamy uważając, by się nie przypalił.  Dodajemy pokrojoną cukinię, rozmaryn i wszystko podsmażamy około minuty ciągle mieszając. Wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy (ja używam do tego blendera) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ilość dodanego bulionu zależy od upodobań, ja dodaję go mało, ponieważ lubię bardzo gęste kremy. Na suchej patelni prażymy orzechy lub pestki dyni. Ser z niebieską pleśnią kroimy w małą kosteczkę. Przed podaniem zupę podgrzewamy (musi być gorąca, by ser się rozpuścił), przelewamy do miseczek, posypujemy kawałkami sera pleśniowego a wierzch uprażonymi orzechami. Krem z cukinii podajemy sam lub z gorącym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: