Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym
Zupa krem z cukinii należy do moich ulubionych dań, choć szczerze powiedziawszy nie jestem zagorzałą miłośniczką zup. Gęsta, kremowa konsystencja oraz ser pleśniowy sprawiają jednak, że w sezonie letnim robię ją kilka razy.
Najbardziej smakuje mi, gdy jest posypana uprażonymi pestkami dyni lub orzechami(-:
Składniki:
- 4 cukinie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- bulion drobiowy lub warzywny (około 2-3 szklanki )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki posikanego rozmarynu
- 3 łyżki uprażonych pestek dyni lub ulubionych orzechów
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
Cukinie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej najpierw cebulkę. Gdy będzie już szklista dodajemy czosnek i także podsmażamy uważając, by się nie przypalił. Dodajemy pokrojoną cukinię, rozmaryn i wszystko podsmażamy około minuty ciągle mieszając. Wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy (ja używam do tego blendera) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ilość dodanego bulionu zależy od upodobań, ja dodaję go mało, ponieważ lubię bardzo gęste kremy. Na suchej patelni prażymy orzechy lub pestki dyni. Ser z niebieską pleśnią kroimy w małą kosteczkę. Przed podaniem zupę podgrzewamy (musi być gorąca, by ser się rozpuścił), przelewamy do miseczek, posypujemy kawałkami sera pleśniowego a wierzch uprażonymi orzechami. Krem z cukinii podajemy sam lub z gorącym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!