Sałatka z pieczonym kurczakiem i figami
O tej porze roku możemy dostać w sklepach najlepsze i najsłodsze figi. Mam do nich wielki sentyment. Kojarzą mi się z piękną i słoneczną Italią, gdzie możne je było zrywać prosto z drzewa lub te najdojrzalsze zbierać po prostu z ziemi.
Figi są bardzo uniwersalne i można z nich zrobić wiele smacznych dań. W zeszłym sezonie robiłam Figi nadziewane kozim serem owinięte w szynkę parmeńską Tym razem proponuję Wam pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem, pomidorkami i figami.
Składniki:
- opakowanie rukoli
- 2-3 figi
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- cukier brązowy
- suszony tymianek
- sól, pieprz
- 2 kawałki upieczonego kurczaka np. podudzie lub udka.
- 2 garście włoskich orzechów
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
Pomidorki myjemy, kroimy na pół i układamy w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu. Każdą połówkę posypujemy szczyptą brązowego cukru, tymiankiem, oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (górna grzałka, termoobieg). Gdy pomidorki zaczną puszczać sok i się marszczyć tj. po ok 5 minutach wyłączamy piekarnik. Uchylamy go i zostawiamy w nim pomidorki na 10-15 minut.
Upieczonego kurczaka kroimy na małe kawałki.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Rukolę myjemy i suszymy. Figi kroimy na ćwiartki.
Na półmisku układamy najpierw rukolę, potem pomidorki, kurczaka i figi. Całość posypujemy uprażonymi orzechami.
W naczyniu, w którym piekły się pomidory mieszamy sok cytryny wraz z oliwą. Wszystko mieszamy dokładnie i powstałym sosem polewamy sałatkę. Solimy i pieprzymy do smaku.