Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pesto genovese – klasyczne pesto z bazylii

August4

Przepis na pesto z pietruszki i orzechów włoskich już znacie. Dziś z kolei podzielę się z Wami przepisem na klasyczny sos do makaronu (i nie tylko) czyli pesto alla genovese.

Wszelkie słowa pochwały są tutaj zbędne – uwielbiają go wszyscy. Jeśli chociaż raz zrobicie go sami używając dobrej jakości produktów, już nigdy nie wrócicie do tego kupnego.

Składniki na ok. 250 ml sosu:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g liści bazylii
  • 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g niesolonego masła
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy odrobinę soli oraz orzeszki piniowe. Ubijamy tłuczkiem, aż do całkowitego zmiażdżenia.

Stopniowo ubijając i mieszając na pastę dodajemy liście bazylii, po kilka na raz.

Następnie powoli wlewamy oliwę, cały czas ubijamy, aż konsystencja sosu stanie się gęsta i kremowa.

Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz czarny pieprz i parmezan.

Metodą najprostszą jest umieszczenie wszystkich składników w robocie kuchennym i zmielenie ich na gładką masę.

Gotowe pesto przekładamy do słoika. Wierzch zalewamy oliwą, aby odciąć dostęp powietrza. Sos możemy przechowywać w lodówce około 2 tygodnie. Po każdym użyciu należy go wyrównać i zalać świeżą warstwą oliwy.

Smaczny wpis w kategorii: Dania z makaronu, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: