Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z jabłkami i sosem toffi

October30

Robiłam ją już dwa razy i ciągle nam smakuje(-: Przepyszna tarta, łatwa w wykonaniu.  Smakuje wybornie, zwłaszcza gdy użyjemy kwaśnych jabłek, które świetnie kontrastują ze słodyczą sosu toffi. Gorąco polecam!

Czytaj całość »

Babeczki “sowy”

October29

Dzisiaj przedstawiam przepis na udane popołudnie ze swoją pociechą(-:
Mamom proponuję, by wcześniej upiekły swoje ulubione babeczki, które potem zamienią się w kolorowe sówki – dzieci będą zachwycone!

Czytaj całość »

Łosoś z mozzarellą i cukinią w cieście francuskim

October16

W ten weekend spróbowałam zapiec łososia w cieście francuskim.
Efekt bardzo dobry – łosoś soczysty, ciasto chrupiące a do tego ciągnąca mozzarella.

Czytaj całość »

Tarta z figami i winogronami

October15

Gdy przeglądałam moje zasoby kulinarne trafiłam na ciekawy przepis na tartę z figami i winogronami. I pewnie nie byłoby nic w nim ciekawego, gdyby nie fakt, że owoce zatopione są w pysznej masie migdałowej a samą tartę podaje się z serem pleśniowym. Chyba nie muszę mówić, że  ostry smak sera wspaniale współgra ze słodkimi, dojrzałymi figami…

Czytaj całość »

Sałatka z makaronem, dynią oraz gorgonzolą

October14

Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam przepis na bardzo jesienną sałatkę z makaronu, dyni i gorgonzoli. Oczywiście znowu kłania się kuchnia włoska i jej niesamowite smaki! Smacznego!

Czytaj całość »

Polędwiczki w cieście

October12

Powiedziałabym, że polędwiczki w cieście to danie pokazowe, którego żadna pani domu się nie powstydzi. W sam raz na eleganckie przyjęcie. Tym razem nie używamy gotowego ciasta francuskiego, ale robimy sami kruche ciasto o wspaniałym maślanym smaku.

Czytaj całość »

Czarci tort czyli Devil’s food cake

October11

Zdecydowanie najlepsze czekoladowe ciasto jakie jadłam(-: Jest mocno czekoladowe, niesamowicie wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś czekoholikiem, to jest to tort dla Ciebie!

Czytaj całość »

Cytrynowe ciasto z polenty – bezglutenowe

October9

Polenta kojarzy mi się bezsprzecznie z włoskimi Alpami, bo tam właśnie jesienno-zimową porą je się jej najwięcej. Jak widać świetnie nadaje się również do ciast i to z bardzo dobrym efektem.

Czytaj całość »

Beza Pavlova z malinami

October4

Jak to się mówi – do trzech razy sztuka. Po wcześniejszych nieudanych próbach wreszcie zrobiłam idealną bezę(-: Od tortu Pavlowej można niestety się uzależnić – jest przepyszny!

Czytaj całość »

Włoska zupa pomidorowa

October3

To nie tak, że nie umiem ugotować zupy pomidorowej i dlatego sięgnęłam po przepis Nigelli Lawson (-: Po prostu chciałam wykorzystać fakt, że pomidory są jeszcze bardzo dobre no i w przyzwoitej cenie.

Czytaj całość »

« StarszeNowsze »