Tarta z jabłkami i sosem toffi
Robiłam ją już dwa razy i ciągle nam smakuje(-: Przepyszna tarta, łatwa w wykonaniu. Smakuje wybornie, zwłaszcza gdy użyjemy kwaśnych jabłek, które świetnie kontrastują ze słodyczą sosu toffi. Gorąco polecam!
Robiłam ją już dwa razy i ciągle nam smakuje(-: Przepyszna tarta, łatwa w wykonaniu. Smakuje wybornie, zwłaszcza gdy użyjemy kwaśnych jabłek, które świetnie kontrastują ze słodyczą sosu toffi. Gorąco polecam!
Dzisiaj przedstawiam przepis na udane popołudnie ze swoją pociechą(-:
Mamom proponuję, by wcześniej upiekły swoje ulubione babeczki, które potem zamienią się w kolorowe sówki – dzieci będą zachwycone!
W ten weekend spróbowałam zapiec łososia w cieście francuskim.
Efekt bardzo dobry – łosoś soczysty, ciasto chrupiące a do tego ciągnąca mozzarella.
Gdy przeglądałam moje zasoby kulinarne trafiłam na ciekawy przepis na tartę z figami i winogronami. I pewnie nie byłoby nic w nim ciekawego, gdyby nie fakt, że owoce zatopione są w pysznej masie migdałowej a samą tartę podaje się z serem pleśniowym. Chyba nie muszę mówić, że ostry smak sera wspaniale współgra ze słodkimi, dojrzałymi figami…
Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam przepis na bardzo jesienną sałatkę z makaronu, dyni i gorgonzoli. Oczywiście znowu kłania się kuchnia włoska i jej niesamowite smaki! Smacznego!
Powiedziałabym, że polędwiczki w cieście to danie pokazowe, którego żadna pani domu się nie powstydzi. W sam raz na eleganckie przyjęcie. Tym razem nie używamy gotowego ciasta francuskiego, ale robimy sami kruche ciasto o wspaniałym maślanym smaku.
Zdecydowanie najlepsze czekoladowe ciasto jakie jadłam(-: Jest mocno czekoladowe, niesamowicie wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś czekoholikiem, to jest to tort dla Ciebie!
Polenta kojarzy mi się bezsprzecznie z włoskimi Alpami, bo tam właśnie jesienno-zimową porą je się jej najwięcej. Jak widać świetnie nadaje się również do ciast i to z bardzo dobrym efektem.
Jak to się mówi – do trzech razy sztuka. Po wcześniejszych nieudanych próbach wreszcie zrobiłam idealną bezę(-: Od tortu Pavlowej można niestety się uzależnić – jest przepyszny!
To nie tak, że nie umiem ugotować zupy pomidorowej i dlatego sięgnęłam po przepis Nigelli Lawson (-: Po prostu chciałam wykorzystać fakt, że pomidory są jeszcze bardzo dobre no i w przyzwoitej cenie.