Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

January8

Jeśli w pół godziny chcecie zrobić dobry obiad, to Pollo alla Cacciatora jest dla Was! Jak sama nazwa wskazuje, przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Pewnie dlatego robi się go tak szybko – i  za to właśnie kocham włochów!

Czytaj całość »

Zupa krem z dyni z pomarańczą i ricottą

November16

To już trzeci przepis na krem z dyni i zapewne nie ostatni(-:
Tym razem, dzięki świeżo startemu imbirowi, krem ma bardziej orientalny smak . Zróbcie sami, póki jeszcze na targu można znaleźć dynię, będziecie zaskoczeni(-:

Czytaj całość »

Calzone

November6

Wiem, że pizzę z mojego przepisu robiliście już wiele razy, tak więc z calzone sprawa będzie bajecznie prosta(-:
Do zrobienia calzone potrzebujemy takiego samego ciasta jak na pizzę oraz kilka składników do jego wypełnienia – ale to już wg uznania.

Czytaj całość »

Łosoś z mozzarellą i cukinią w cieście francuskim

October16

W ten weekend spróbowałam zapiec łososia w cieście francuskim.
Efekt bardzo dobry – łosoś soczysty, ciasto chrupiące a do tego ciągnąca mozzarella.

Czytaj całość »

Polędwiczki w cieście

October12

Powiedziałabym, że polędwiczki w cieście to danie pokazowe, którego żadna pani domu się nie powstydzi. W sam raz na eleganckie przyjęcie. Tym razem nie używamy gotowego ciasta francuskiego, ale robimy sami kruche ciasto o wspaniałym maślanym smaku.

Czytaj całość »

Kurczak w maślance

September19

Kolejny szybki i prosty przepis z książki “Nigella ekspresowo”. Dzięki marynacie z maślanki mięso kurczaka pozostaje bardzo delikatne i soczyste. Gorąco polecam.
Przepis (jak w oryginale) na 6 porcji.

Czytaj całość »

Kurczak w cieście francuskim

September17

Za ten przepis dziękuję mojej sąsiadce Eli, która już jakiś czas temu poddała mi ten pomysł. Kurczak w cieście jest bardzo miękki i soczysty, można faszerować go różnymi pychotkami.

Czytaj całość »

Kurczak w pomarańczach

September11

Wspaniały przepis na kurczaka w pomarańczach, który znalazłam w miesięczniku “Kuchnia”. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste a dzięki imbirowi nabiera troszkę “egzotycznego” smaku.

Czytaj całość »

Pierogi giganty z grzybami i ricottą

September3

Przepis na ciasto na pierogi dostałam od mamy i muszę przyznać, że jest niezawodny. W weekend natomiast uzbieraliśmy trochę grzybów, które w połączeniu z ricottą stworzyły wspaniały farsz do pierogów gigantów(-: Przepis zdecydowanie dla miłośników gotowania(-:

Czytaj całość »

Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym

September2

Zupa krem z cukinii należy do moich ulubionych dań, choć szczerze powiedziawszy nie jestem zagorzałą miłośniczką zup. Gęsta, kremowa konsystencja oraz ser pleśniowy sprawiają jednak, że w sezonie letnim robię ją kilka razy.

Czytaj całość »

« StarszeNowsze »