Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pomarańczowe bułeczki-muffiny

December1

Przepis na pomarańczowe bułeczki znalazłam w jakiejś małej książeczce o kuchni żydowskiej. Nie wiem, ile mają one wspólnego z tą kuchnią, ale są bardzo apetyczne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Jedyna uwaga, to taka, że nazwa “bułeczki” trochę do nich nie pasuje…

Czytaj całość »

Sałatka ryżowa z awokado i paluszkami krabowymi

November27

Sałatka ta jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu, który np. został Wam z obiadu z dnia poprzedniego. Jest tylko jeden warunek: ryż musi być ugotowany na sypko. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana długoziarnista np. basmati lub patna.

Czytaj całość »

Paj jabłkowy

November25

Dzisiaj proponuję Wam paj jabłkowy – typowo jesienny, na kruchym cieście, skrywający w sobie mnóstwo pieczonych jabłek doprawionych cynamonem. Migdały i orzechy natomiast nadają ciastu przyjemnej i uzależniającej chrupkości…  Po prostu musicie go upiec!

Czytaj całość »

artykuł należy do: Ciasta, Uncategorized | 1 komentarz »

Grillowana ryba z pikantnym kwaśnym sosem chilli

November21

Pyszna świeża ryba, grillowana w całości, marynowana w mieszance kolendry, czosnku i sosu ostrygowego. Do tego pikantny i kwaśny sos, który jest po prostu rewelacyjny i który z powodzeniem można wykorzystać do innych dań. Czytaj całość »

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

November15

Wiem, wiem, że jestem nudna z tymi zupami z dyni. Chyba mam do nich słabość i nic na to nie poradzę.  Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni i pewnie nie ostatni :-) Tym razem z mleczkiem kokosowym i z curry.

Czytaj całość »

Pory i koper włoski duszone w sosie cytrynowym

November9

Przy okazji testów nowej kuchenki mikrofalowej Lightwave z piekarnikiem i grillem firmy LG (cały test możecie przeczytać tutaj) skusiłam się o przygotowanie porów i kopru włoskiego, które udusiłam w sosie cytrynowym. Przyznam się, że koper włoski nigdy nie gościł na naszym stole.

Czytaj całość »

Sernik migdałowy

November5

Dzisiaj kolejny przepis na bardzo dobry sernik, ale tym razem z migdałową nutką. Do masy dodajemy migdały co sprawia, że jest chrupki. Nie obejdzie się również bez amaretto, którego tutaj pominąć po prostu nie można!

Czytaj całość »

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

October30

Dzisiaj powrót do włoskich klimatów, które zawsze kochałam i kochać będę! Focaccia może przybrać różne postaci – może być cienka i chrupiąca lub gruba i pulchna.

Czytaj całość »

Ciasteczka z m&m

October21

Mój syn je uwielbia i z tego co wiem, jego szkolni koledzy również. Dzisiaj zabrał całe pudełko ciasteczek z m&m-ami na szkolną wycieczkę. Są kolorowe, kruche i słodkie. My preferujemy te z czekoladowymi m&m, ale można również użyć m&m z orzeszkami.  Zawsze się udają i bardzo szybko się je robi – szczególnie, gdy pomagają nam nasze pociechy.

Czytaj całość »

Curry z kurczakiem, dynią i mango

October19

Curry z mango należy do moich ulubionych. Jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać, że za każdym razem wychodzi troszkę inne. Czasami robię je z kurczakiem a czasami z krewetkami, w zależności od tego co akurat znajdę z lodówce.

Czytaj całość »

« StarszeNowsze »