September5
Sałatka z przepisu Nigelli (z książki Nigella Ekspresowo) która w zupełności wystarczy na letnią kolację. Z dodatkiem salsy pomidorowo-fasolowej stanowi lekki i smaczny posiłek, który zrobimy w dosłownie kilka minut.
Czytaj całość »
August28
Ostatnio rozpisywałam się na temat dobrodziejstw papryki a oto dzisiaj kolejny przepis na pyszną grillowaną paprykę. Przepis pochodzi z Grecji (znalazłam go w ostatnim numerze Kuchni) i wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do chrupiącej bruschetty. Gorąco polecam!
Czytaj całość »
August22
Czy wiedzieliście, że najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw posiada papryka? To właśnie z niej węgierski biochemik wyizolował w 1928 roku po raz pierwszy witaminę C, za co dostał Nagrodę Nobla.
Czytaj całość »
April25
Ci, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam małe, słone co nieco do lampki dobrego wina(-: W wypadku muffinek jest dokładnie tak samo – wolę je w wersji wytrawnej niż słodkiej.
Czytaj całość »
April18
Bruschetta (czyt. “brusketta”) to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Wywodzi się oczywiście ze słonecznej Italii, gdzie jest podawana z przeróżnymi dodatkami jako antipasto. Najczęściej jednak serwuje się ją ze świeżymi pomidorami.
Czytaj całość »
April15
Kolejny rewelacyjny przepis Nigelli z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Przepis bardzo prosty a kiełbaski świetnie pasują do kufla dobrego piwa. Wymarzone danie na spotkanie w gronie przyjaciół(-:
Czytaj całość »
April13
Ze składników jakie znalazłam w lodówce powstała bardzo smaczna sałatka, w sam raz na lekką kolację(-:
Czytaj całość »
March30
Chcąc się wprowadzić w świąteczny nastrój zaczęłam jeść jajka w ilościach nieco większych niż to wskazane(-: A że bardzo mi smakują więc szukam nowych pomysłów. Oto jeden z nich, do wypróbowania w leniwy, sobotni poranek! Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne!
Czytaj całość »
March17
Przepis na kolejną pastę do chleba, grzanek, krakersów… Jest jedną z moich ulubionych(-:
Czytaj całość »
March14
Awokado nadziewane fetą to pyszna wiosenna sałatka, lekka i kolorowa. Pięknie wygląda na talerzu a awokado rozpływające się w ustach jest po prostu zniewalające. Gorąco polecam!
Czytaj całość »