Tarta cytrynowo-migdałowa
Włoska tarta o wspaniałym, orzeźwiającym cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi migdałów jest bardziej zwarta i wilgotna. Czytaj całość »
Włoska tarta o wspaniałym, orzeźwiającym cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi migdałów jest bardziej zwarta i wilgotna. Czytaj całość »
Przepis na pesto z pietruszki i orzechów włoskich już znacie. Dziś z kolei podzielę się z Wami przepisem na klasyczny sos do makaronu (i nie tylko) czyli pesto alla genovese. Czytaj całość »
Udało mi się kupić czereśnie! Nie jest to bynajmniej prosta sprawa, bo na tutejszych targach królują papaje, melony i banany. Czereśnie, jagody czy truskawki zaliczają się raczej do owoców “egzotycznych”. Czytaj całość »
Życie nad oceanem ma wiele, wiele plusów. Jednym z nich jest ciągły dostęp do świeżych ryb i owoców morza, które po prostu uwielbiamy. Czytaj całość »
Nigella Lawson nazwała to danie “pizzą na miękkim spodzie”. Dla mnie jednak jest to raczej “wytrawne ciasto”, które z pizzą niewiele ma wspólnego. Niemniej jednak często wracam do tego przepisu bo jest szybki, niezawodny i pozwala wykorzystać przeróżne dodatki, które akurat zalegają nam w lodówce. Czytaj całość »
W naszym domu po prostu uwielbiamy pesto. Mój syn nigdy przenigdy nie odmówi porcji makaronu z tym sosem. Do tej pory zawsze kupowaliśmy gotowe i raczej to klasyczne, czyli z bazylii. Czytaj całość »
Wiosenne smaki i piękne kolory! Super połączenie słodkiego groszku oraz gruszki ze słonym i wyrazistym parmezanem. Wszystko podkręcone delikatną nutką mięty. Idealna propozycja na spotkanie towarzyskie. Czytaj całość »
Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu wcale nie są racuszki, które swoją drogą wyszły pyszne, ale miód palmowy czyli Miel de Palma. Czytaj całość »
Tort ten upiekłam na przyjazd mojej mamy. Wyszedł po prostu wspaniały. Jest lekki, bardzo orzeźwiający i idealny na upalne dni. Czytaj całość »