Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Makaron z kremem z pieczonej papryki

October26

Ostatnio naszło mnie na sentymenty i zaczęłam wspominać czasy kiedy mieszkałam w Rzymie(-: Przypomniałam sobie przepis na wspaniały krem z pieczonej papryki, który idealnie pasuje do makaronu.

Czytaj całość »

Nadziewane piersi kurczaka zawijane w boczek

October25

Nadziewane piersi kurczaka to stały element naszego domowego menu(-: Mięso zawinięte w boczek lub szynkę parmeńską nie wysycha, jest miękkie i soczyste (pod warunkiem, że nie pieczemy go zbyt długo!).

Czytaj całość »

Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-serowym

October24

Uwielbiam kuchnię włoską, bo dosłownie w kilka minut można wyczarować coś pysznego. Dziś proponuję Wam makaron (świetnie pasuje tutaj  ten pełnoziarnisty)  z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego.

Czytaj całość »

Zupa z pieczonej dyni

October21

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że nie lubię zup. Zupa z pieczonej dyni należy jednak do wyjątku i bardzo przypadła mi do gustu. Robiłam ją już kilka razy i pewnie na tym się nie skończy.

Czytaj całość »

Spaghetti ze szpinakiem, rokpolem i orzechami

May26

Pyszne danie dla wegetarian (myślę tu o Magdzie) i dla wszystkich miłośnikach kuchni włoskiej. Szybko się robi a połączenie szpinaku z serem pleśniowym i orzechami jest idealne. Smacznego!

Czytaj całość »

Pierś kurczaka z orzechami

April19

Dzisiaj przepis, który kilka lat temu znalazłam w sieci i do tej pory od czasu do czasu gości na naszym stole.  Gdy mamy ochotę na coś “innego” robię kurczaka z orzechami.

Czytaj całość »

Szynka pieczona

April12

Dzisiaj, po długiej przerwie, proponuję przepis na wyśmienitą pieczoną szynkę. Z powodzeniem może znaleźć się na Waszym świątecznym stole, ponieważ jest aromatyczna, miękka i soczysta. Smacznego.

Czytaj całość »

Frittata z cukinii i ziemniaków

March1

Dzisiaj proponuję kolejne włoskie danie jakim jest frittata. Jej głównym składnikiem są jajka oraz warzywa, które można sobie wybrać według własnych upodobań.

Czytaj całość »

Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

February22

Risotto należy do moich ulubionych dań. Nauczyłam się go robić podczas mojego pobytu w Mediolanie i od tamtej pory często gości na naszym stole. Risotto praktycznie zawsze robi się według tego samego schematu natomiast wybór składników jest dowolny.

Czytaj całość »

Kurczak pieczony z ziołami i jabłkami

February10

Muszę przyznać, że nie często zdarza mi się robić kurczaka w całości. Preferuję podudzia i udka(-: Ten przepis jest jednak rewelacyjny!

Czytaj całość »

« StarszeNowsze »